In Romania, la fel ca in toate celelalte state membre UE, cladirile construite in baza unei autorizatii de construire emisa incepand cu 31 decembrie 2020 trebuie sa respecte standardul nZEB (nearly zero energy building).*
Clădirea cu consum de energie aproape egal cu zero este clădirea cu o performanţă energetică foarte ridicată, la care necesarul de energie din surse convenţionale este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut şi poate fi inlocuit cu energie din surse regenerabile.
Locuintele ECO LIVING indeplinesc toate criteriile impuse de noua legislatie
Tinand cont de standardele care clasifica constructiile in momentul de fata putem spune ca locuintele ECO LIVING indeplinesc toate criteriile pentru a se incadra la categoria nearly Zero Energy Building.
Locuintele noastre sunt eficiente energetic, confortabile, rentabile și ecologice in acelasi timp si sunt sanatoase nu doar pentru om dar si pentru mediul inconjurator prin reducerea consumului de resurse atat in faza de constructie cat si la exploatare.
Cum reusim sa respectam standardul nZEB in constructia caselor ECO LIVING si sa mentinem pretul la acelasi nivel cu constructiile conventionale?
Compartimentam locuintele intr-un mod eficient si fructificam toate spatiile. Mai mare nu inseamna neaparat mai bun, iar un spatiu dimensionat excesiv va consuma propietarilor o parte mai mare din buget, pe langa timpul suplimentar necesar pentru intretinerea sa. In plus, un spatiu compartimentat eficient este mai practic si mai util decat un spatiu mai mare.
Folosim tehnici si materiale traditionale imbunatatite, dezvoltate in-house si adaptate la nevoile de astazi, prietenoase cu mediul. In plus materialele folosite in casele ECO LIVING nu afecteaza sanatatea oamenilor. E important ca atat cumparatorii cat si legiutorii sa inteleaga ca multe din materialele folosite azi in constructie sunt foarte daunatoare mediului. Multe dintre ele sunt produse cu un consum foarte mare de energie.
Proiectam casele tinand cont de aportul pe care il poate aduce soarele la incalzirea locuintelor pe timp de iarna, dar in acelasi timp sa nu permita incalzirea solara pe timp de vara. Suprafetele vitrate orientate spre sud in baza unui studiu de insorire contribuie semnificativ la reducerea costurilor cu incalzirea si racirea spatiilor si asigura un mediu interior mai aproape de natura, fara a sacrifica confortul termic.
Cum se obtine eficienta energetica de clasa A in casele ECO LIVING?
Eficienta energetica ridicata a imobilului este rezultatul mai multor factori: termoizolatia generoasa de 30 cm, designul realizat in baza studiului de insorire si orientarea catre sud a casei, cat si materiale naturale folosite in constructie care contribuie pasiv la eficienta energetica.
Conceptul ECO-BORDEI include tehnologii traditionale reinventate de arhitectura de pamant, este rezultatul a cinci ani de inovare si cercetare alaturi de parteneri din industrie si Institutul URBAN-INCERC. Tehnologiile noastre aduc eficienta energetica deosebita, asigura confort sporit si un mediu sanatos de locuire – fara mucegai, cu umiditate optima pe tot parcursul anului.
De ce este important sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura in acest context?
Izolarea locuintelor fata de mediul exterior se realizeaza folosind materiale care nu permit caldurii si aerului sa circule intre interiorul si exteriorul cladirii. Casele Eco Living folosesc pentru acest scop materiale premium, precum termoizolatie din vata minerala, foliile specifice pentru constructii care opresc transferul de aer si de vapori si tamplarie tripan, care este foarte eficienta. In acest fel scad costurile cu intretinerea dar o cladire izolata fata de exterior nu va ramane sanatoasa foarte mult timp daca nu este si ventilata. Experienta ne arata ca ventilatia manuala este ineficienta – practic se „arunca” caldura pe geam sau, de multe ori, locatarii uita sa ventileze incaperile.
Solutia la aceasta problema este instalata in toate casele Eco Living: sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura, care introduce permanent in casa aer proaspat, la o temperatura de confort. Astfel, aerul viciat din bucatarie si bai este evacuat din locuinta, nu inainte sa cedeze caldura aerului proaspat care intra in locuinta in living si in celelalte camere. Practic este ca si cum am avea mereu geamurile deschise dar fara pierderi de caldura sau miscari de aer neplacute. Pe langa acest avantaj, filtrele montate in unitatea de ventilatie nu permit ca in interior sa patrunda praf, alergeni si noxe – un alt beneficiu important pentru sanatate, mai ales pentru persoanele care prezinta alergii sau sufera de astm.
* Prevederile de mai sus sunt incluse în Legea nr. 101/2020, ce modifică Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor şi care transpune Directiva 2018/844/UE din 30 mai 2018 de modificare a Directivei 2010/31/UE privind performanţa energetică a clădirilor şi a Directivei 2012/27/UE privind eficienţa energetică.